Cenjeni kupci.
Da OBVARUJEMO ZDRAVJE vseh nas, vas obveščamo, da je naš prodajni salon od 16. 11. 2020  in do nadaljnjega zaprt.
Podjetje deluje nemoteno, tako da smo za vsa morebitna vprašanja, pridobitev ponudbe ali naročila dosegljivi na telefonskih številkah 03 780 55 80, 041 676 082 ali preko e-pošte okna@stopar.org, info@okna.org.
V upanju, da se situacija čimprej izboljša in umiri, vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi.
Pazite nase, ostanite zdravi in OSTANITE DOMA!
x

Ral montaža

Ral montaža
Montaža stavbnega pohištva je zahteven postopek, od katerega zavisijo trajne trdnostne lastnosti konstrukcij objektov, vnos in zadrževanje vlage v objektu, toplotna prehodnost zunanjih sten z vgrajenim stavbnim pohištvom (izolativnost) in posledično toplotne izgube v hladnih letnih časih (ali prekomerna akumulacija toplote in vlage v objektu), ter kvaliteta bivanja v objektih. 

Pri montaži PVC oken in vrat se srečamo z dvema vrstama montaže:
  • navadna montaža
  • RAL montaža

V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena navadna montaža z vijačenjem in poliuretansko peno. Montaža po smernicah RAL (RAL montaža) se je uveljavila predvsem pri gradnji pasivnih oz. nizkoenergijskih hiš, zadnje čase pa tudi pri sanacijah obstoječih objektov. RAL montaža zagotavlja boljše tesnenje in preprečuje nastanek toplotnih mostov ter omogoča, da vlaga iz objekta prehaja ven (objekt se »suši«).


Vgradnja PVC oken in vrat po smernicah RAL vključuje troslojno tesnjenje:
  • notranji sloj je zrakotesen in paro-neprepusten, s čimer se prepreči prehod vlage iz zunanjosti v prostor
  • zunanji sloj je vodotesen in paro-propusten, s čimer se omogoči prehod pare iz prostora v okolico
  • vmesni sloj je toplotna izolacija

Kako poteka RAL montaža

Priporočljivo je, da se na ravno, suho, čisto in gladko okensko odprtino (vnaprej pripravljeno špaleto) najprej vgradi toplotna izolacija. V tako pripravljeno odprtino se vgradi okno po posebnem postopku.
Ral montažaRal montažaRal montažaRal montaža

Klasična RAL montaža stavbnega pohištva

Toplotna izolacija oklepa okno iz vseh štirih strani in preprečuje nastanek toplotnega mostu. Najprej je treba na notranjo stran okna, na stik oz. spoj okenskega okvirja in zidu vgraditi vodo-tesno folijo, ki preprečuje vstop vlažnega in toplega zraka v spoj in kondenzacijo vode iz pare. Na zunanjo stran se vgradi paro-prepustno in vodotesno folijo, ki nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in preprečuje vdor vlage in vode v zid. Toplotno in zvočno izolacijo vstavimo v režo okna med obema folijama. Zunaj in znotraj okna vgradimo folijo in tudi pod okensko polico. Profil za dilatacijo med zunanjo in notranjo okensko polico (ali pa izolacijski profil med estrihom in fasado pri vratih) dodatno izoliramo z obeh strani z bitumensko folijo. Izolacijo lahko uporabimo kot grafitni stiropor, ekstrudiran polistiren,... Tak postopek vgradnje je poznan kot klasična RAL montaža.

RAL montaža z večfunkcijskimi materiali

Poleg predhodno omenjenih, obstajajo tudi novejši materiali za vgradnjo, pri katerih ima en artikel v sebi združenih več funkcij.
 
»Duo« trakovi združujejo v sebi prej različni notranjo in zunanjo vodo-paro-tesno folijo in paro-propustno folijo. Pri montaži se takšna folija lepi na okno in steno z različnih strani (navzven mora biti prepustna, navznoter neprepustna stran). Montažna pena in bitumenski trakovi na spodnjem delu stavbnega pohištva (polični ali estrih profil) so enaki kot pri klasični montaži.

»Trio« trakovi pa združujejo poleg funkcije folij klasične montaže še toplotno in zvočno izolacijo. Tu tudi montažna pena ni več potrebna, razen na spodnjem delu (polični ali estrih profil), kjer se spoj okenskega (oz. vratnega) profila še vedno obdela z obeh strani z bitumenskimi folijami.

Kakšne prednosti prinaša RAL montaža oken?

  • prihranek pri ogrevanju
  • zvišanje vrednosti vašega objekta
  • preprečuje nastanek plesni v objektu in s tem bolezni
  • zmanjšuje strošek porabe energije
  • zagotavlja ugodno mikro klimo v prostoru
Ral montažaRal montaža
0
Prijava / Registracija